Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om Institutet för de inhemska språken 22.12.2011/1403

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Organisatorisk ställning

Institutet för de inhemska språken är ett ämbetsverk som hör till undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde.

2 §

Verksamhetens syfte

Institutets syfte är att i egenskap av expertorgan i språkfrågor främja språkbruket i samhället när det gäller de språk som hör till institutets verksamhetsområde.

3 §

Uppgifter

Till institutets uppgifter hör språkvård av finska och svenska språken, rådgivning och ordboksarbete samt forskning med anknytning till språkvård och ordboksarbete.

Institutet ska dessutom samordna språkvården av samiska, teckenspråk och romani.

4 §

Språknämnder

I anslutning till institutet finns det språknämnder för finska språket, svenska språket och samiska språket samt språknämnder för teckenspråk och för romani.

Nämndernas uppgift är att inom sitt respektive område utfärda rekommendationer av allmän eller principiell natur när det gäller språkbruket.

5 §

Direktör

Institutet har en direktör.

Direktören leder, övervakar och utvecklar institutets verksamhet och ansvarar inför undervisnings- och kulturministeriet för verksamhetens resultat och för att de uppsatta målen nås.

Direktören fastställer institutets arbetsordning.

Direktören avgör institutets ärenden på föredragning, om inte något annat bestäms i arbetsordningen. Direktören får i enskilda fall överta avgörandet av ett ärende som annars skulle avgöras av någon annan som står i anställningsförhållande till institutet.

6 §

Delegation

Vid institutet finns en delegation som stödjer dess verksamhet. Delegationen behandlar verksamhetens utveckling och inriktning, tar initiativ s...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.