Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets förordning om leksakers säkerhet 8.12.2011/1218

I enlighet med statsrådets beslut, fattat efter föredragning från arbets- och näringsministeriet, föreskrivs med stöd av 61 § i lagen om leksakers säkerhet (1154/2011):

1 kap

Allmänna bestämmelser

1 §

Tillämpningsområde

I denna förordning finns bestämmelser om säkerhetskrav i fråga om de mekaniska och fysikaliska egenskaperna, antändbarheten, de kemiska egenskaperna och de elektriska egenskaperna hos de leksaker som omfattas av tillämpningsområdet för lagen om leksakers säkerhet (1154/2011) samt om varningstexter för vissa typer av leksaker.

2 kap

Mekaniska och fysikaliska egenskaper hos leksaker

2 §

Leksakers stabilitet, form och konstruktion

Leksaker och deras fästanordningar ska ha tillräcklig mekanisk hållfasthet och vara så stabila att de tål de påfrestningar de utsätts för vid användning utan att brytas sönder eller deformeras med åtföljande risk för kroppsskada.

3 §

Förhindrande av risken för strypning eller kvävning

Leksaker som uppenbart är avsedda för barn under 36 månader, deras beståndsdelar och delar som kan lossna från leksakerna ska ha sådana dimensioner att barn inte kan svälja eller inhalera dem. Det som föreskrivs ovan gäller också andra leksaker som är avsedda att stoppas i munnen, deras beståndsdelar och de delar som kan lossna från dem.

Leksaker som finns i livsmedel eller blandats in i livsmedel ska finnas i en egen förpackning. Förpackningen ska ha sådana dimensioner att barn inte kan svälja eller inhalera den.

4 §

Leksaker som är fästa vid ett livsmedel

Det är förbjudet att tillverka, saluföra, sälja eller annars överlåta leksaker som är tätt fästa vid ett livsmedel på ett sådant sätt att man måste förtära livsmedlet för att komma åt leksaken.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.