Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets förordning om säkerheten vid sprängnings- och brytningsarbeten 16.6.2011/644

I enlighet med statsrådets beslut, fattat efter föredragning från social- och hälsovårdsministeriet, föreskrivs med stöd av arbetarskyddslagen (738/2002):

1 kap

Tillämpning och definitioner

1 §

Tillämpning

Denna förordning tillämpas på sprängnings- och brytningsarbeten.

Vid prospektering av olja och andra mineraler till havs iakttas rådets direktiv 92/91/EEG om minimikrav för förbättring av arbetstagarnas säkerhet och hälsa inom den del av utvinningsindustrin som utnyttjar borrning.

Vid sprängnings- och brytningsarbeten ska dessutom iakttas vad som särskilt föreskrivs om tillverkning av sprängämnen på arbetsplatsen, anmälan om sprängningsarbete, överlåtelse, lagring, förvaring, användning och förstöring av explosiva varor samt annan säkerhet i arbetet.

Bestämmelser om omsorgsplikten för den arbetsgivare som utövar den huvudsakliga bestämmanderätten och för andra som är verksamma på den gemensamma arbetsplatsen samt för byggherren och den som i huvudsak genomför byggprojektet på den gemensamma byggarbetsplatsen utfärdas särskilt.

2 § (16.6.2016/484)

Definitioner

I denna förordning avses med

1) sprängningsarbete arbeten som utförs på användningsplatsen varvid explosiva varor hanteras, används och förvaras,

2) brytningsarbete lösgörande av sten eller mineraler och arbete i anslutning härtill,

3) farligt område sprängningsobjektets omgivning, där en person kan skadas av kringflygande stenar, vibration, inverkan av tryckvåg eller gas eller av annan orsak till följd av sprängning,

4) bebott område ett område som sträcker sig 200 meter från en bebodd byggnad eller plats där människor vanligtvis vistas.

5) effekt...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.