Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Republikens presidents förordning om livräddningsmedalj 18.2.2011/146

I enlighet med republikens presidents beslut, fattat efter föredragning av inrikesministern, föreskrivs med stöd av 2 § 1 mom. och 3 § 1 mom. i lagen om offentlig belöning (1215/1999):

1 §

Grunderna för beviljande av livräddningsmedalj

En livräddningsmedalj förlänas som erkänsla för en synnerligen modig eller rådig handling eller för en handling som utförts med fara för eget liv och genom vilken en annan människas liv räddats ur hotande fara.

En livräddningsmedalj kan av särskilda skäl förlänas även en sammanslutning som är välmeriterad inom uppfostrings- och upplysningsarbete i anknytning till räddning av människoliv.

2 §

Livräddningsmedalj och diplom

Livräddningsmedaljen präglas i silver. Den är cirkelformig och dess diameter är 31 millimeter. På framsidan finns i relieffigur en hand som bär livets låga och är omgiven av en lagerkrans och på frånsidan finns i relieffigur lejonet i Finlands vapen och randinskriften ”Ihmishengen pelastamisesta” eller ”För räddning av människoliv”.

Medaljen bärs på samma sätt som utmärkelsetecken på vänstra sidan av bröstet i ett 28,5 millimeter brett marinblått band med fem vita lodräta ränder. Bandet kan bäras även utan medalj som en 10 millimeter hög bandbricka.

Medaljen åtföljs av ett diplom.

3 §

Förlänande av livräddningsmedalj

Livräddningsmedaljen förlänas av republikens president. Medaljen och diplomet ges avgiftsfritt.

Medaljen och diplomet överlåts av det regionförvaltningsverk inom vars verksamhetsområde den som mottar medaljen har sin hemvist, eller om hemvisten är i landskapet Åland, av Statens ämbetsverk på Åland.

4 §

Livräddningsmedaljnämnden

För handläggningen av förslag om förlänande av en liv...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.