Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets förordning om utbildning som krävs för rätt att förskriva läkemedel 2.12.2010/1089

I enlighet med statsrådets beslut, fattat efter föredragning från social- och hälsovårdsministeriet, föreskrivs med stöd av 14 § 3 mom., 23 b § 1 och 3 mom. och 23 d § i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994), sådana de lyder i lag 433/2010:

1 kap

Allmänna bestämmelser

1 §

Tillämpningsområde

I denna förordning föreskrivs om den utbildning enligt 14 § i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994) som krävs för specialistkompetens och om målen för utbildningen, om den tilläggsutbildning och praktiska erfarenhet enligt 23 b § som krävs för en begränsad förskrivningsrätt samt om den tilläggsutbildning som avses i 23 d §.

2 §

Förutsättningar för förskrivningsrätt

För att få den identifikationskod som avses i 22 a § i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården ska legitimerade sjukskötare samt hälsovårdare och barnmorskor som har fått rätt att utöva sjukskötaryrket ha den praktiska erfarenhet och det kunnande som begränsad förskrivningsrätt förutsätter.

För att få den identifikationskod som avses i 22 a § i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården ska legitimerade optiker och legitimerade munhygienister ha den yrkesskicklighet och det kunnande som behövs.

Kunnande visas med ett intyg från en högskola. Utbildningens innehåll och inlärningsmål ska framgå av intyget eller av en sådan beskrivning av som fogats till intyget.

Det kunnande som nämns i 1 och 2 mom. kan förvärvas genom en utbildning som leder till examen eller genom annan utbildning.

Se L om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården 559/1994 22 a §.

2 kap

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.