Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Inrikesministeriets förordning om färgsättning och emblem på polisfordon och gränsbevakningsväsendets fordon 11.6.2009/406

I enlighet med inrikesministeriets beslut föreskrivs med stöd av 20 § 4 mom. i fordonslagen av den 11 december 2002 (1090/2002), sådant det lyder i lag 233/2007:

1 §

Tillämpningsområde

I denna förordning finns bestämmelser om färgsättningen och emblemen på fordon som särskilt tillverkats eller utrustats för polisen eller gränsbevakningsväsendet för att de ska skilja sig från övriga fordon.

2 § (22.4.2016/284)

Färgsättning och emblem på polisfordon

Basfärgen på polisfordon i kategori L, M och N som är utrustade med fasta synliga igenkänningslyktor, varningslyktor och ljudsignalanordningar är vit och den övriga färgen mörkblå. Ovanför hjulöppningarna på polisfordon i kategori M och N finns dessutom en mörkblå yta. Varselfärgen är gröngul och kan användas på båda sidor om fordonets karosseri mellan fram- och bakhjulen samt på nedre delen av karosseriet baktill på fordonet och på båda sidor om bakrutan.

Ett polisfordons emblem består av polisens svärdsemblem som avbildas i 12 § i statsrådets förordning om polisen (1080/2013) samt orden POLIISI och POLIS med stora mörkblå bokstäver på fordonets sidor. På fordonet kan dessutom fästas tilläggsinformation, såsom nödnumret och fordonets nummer.

De ovannämnda färgsättningarna, emblemen och texterna kan vara helt eller delvis reflekterande. Texterna kan vara försedda med en reflekterande grå eller gråvit smal rand som gör att texten går att urskilja mot den vita bakgrundsfärgen.

Ett fordon som särskilt tillverkats eller utrustats för polisen kan lämnas omärkt med den färgsättning och de emblem som anges i 1–3 mom.

3 §

Färgsättning och emblem på gränsbevakning...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.