Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Inrikesministeriets förordning om placering och underhåll av brandvarnare 14.4.2009/239

Denna förordning förblir i kraft. Se 112 § 3 mom. 1 p. i L 379/2011.

I enlighet med inrikesministeriets beslut föreskrivs med stöd av 22 § 2 mom. 1 punkten och 29 § 3 mom. i räddningslagen av den 13 juni 2003 (468/2003):

1 §

Tillämpningsområde

Denna förordning gäller bostäders innehavare och ägare samt inkvarteringslokalers och vårdinrättningars verksamhetsidkare. I denna förordning föreskrivs om tillräckligt antal i 29 § i räddningslagen (468/2003) avsedda brandvarnare i bostäder, inkvarteringslokaler och vårdinrättningar, om lämplig placering av dem och om deras funktion samt om tekniska detaljer och metoder för att hålla brandvarnarna i funktionsdugligt skick.

2 §

Definitioner

I denna förordning avses med

1) brandvarnare en anordning, som upptäcker rök och ger akustiskt larm,

2) annan branddetektor en anordning som används i stället för en brandvarnare som avses i 29 § i räddningslagen (468/2003).

3 §

Antal brandvarnare och placering av dem

Varje våning i en bostad samt källar- och vindsvåningar i förbindelse med dessa ska utrustas med minst en brandvarnare. Det ska finnas minst en brandvarnare för varje begynnande yta på 60 m2 på varje våning eller plan i en bostad.

Ett inkvarteringsrum i en inkvarteringslokal och en vårdinrättning ska utrustas med minst en brandvarnare. Allmänna utrymmen i en brandcell som innehåller inkvarteringsrum ska utrustas med minst en brandvarnare på varje våning. Det ska finnas minst en brandvarnare för varje begynnande lägenhetsyta på 60 m2 som utgör allmänna utrymmen.

Brandvarnaren ska installeras så att den reagerar på rök från en eldsvåda i ett så tidigt skede som möjligt. När det gäller ant...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.