Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Finansministeriets förordning om jubileumsmyntet för Mika Waltari 21.7.2008/515

I enlighet med finansministeriets beslut föreskrivs med stöd av 1 § 2 mom. i lagen av den 27 mars 1998 om mynt (216/1998), sådant det lyder i lag 378/2002:

1 §

Med anledning av att 100 år förflutit sedan Mika Waltaris födelse präglas ett jubileumsmynt för Mika Waltari med valören 10 euro.

2 §

Jubileumsmyntet är av silverlegering, av vars vikt 925 promille är silver och 75 promille koppar. Halterna får variera högst ± 10 promilleenheter.

3 §

Jubileumsmyntets diameter är 38,6 ± 0,1 millimeter och dess vikt 25,5 ± 0,5 gram.

Högst 5 procent av mynten får till diametern avvika mer än ± 0,1 millimeter.

4 §

Jubileumsmynten är cirkelformiga. Bilderna och inskrifterna på de plana ytorna är placerade så att vardera sidan av myntet är på rätt led då myntet vänds som ett bokblad.

På myntet finns myntutformarens släktnamnsinitial P och Ab Myntverket i Finlands logotyp.

5 §

Jubileumsmyntets utseende framgår av följande beskrivning och bilden nedan.

På myntets teckensida är hela bilden täckt av en plastisk yta på vilken en stiliserad gåspennspets avbildats i fördjupning. Nertill från vänster till höger står Mika Waltaris namnteckning i fördjupning. På myntets högra sida löper texten 1908 – 1979 i bågform nerifrån upp.

Myntets valörsida har en plastisk yta med små stiliserade figurer som liknar bokstäver. I mitten har ett djur som ligger på marken avbildats i fördjupning. Uppe i bågform finns texten SUOMI FINLAND i fördjupning. Nertill i bågform från vänster till höger finns texten 2008 och valörbeteckningen 10 € i fördjupning.

6 §

En del av jubileumsmynten med valören 10 euro är specialpräglade, varvid botten är spegelblank och figurens yta matt.


7 §

De närmare detaljerna i jubileumsmy...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.