Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om ett forskningsinstitut för internationella relationer och EU-frågor 29.6.2006/544

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Uppgifter och ställning

I anknytning till riksdagen finns ett oberoende forskningsinstitut för internationella relationer och EU-frågor (forskningsinstitutet) för forskning i internationella politiska och ekonomiska relationer och frågor som berör Europeiska unionen och för utredningar som gäller dessa områden.

Forskningsinstitutet använder i sin verksamhet namnet Utrikespolitiska institutet.

2 §

Styrelsen och dess sammansättning

Forskningsinstitutet leds av en styrelse, som består av en ordförande och åtta andra ledamöter. Mandatperioden för styrelseledamöterna är fem år.

Styrelsen väljs av riksdagen. Av styrelseledamöterna väljs en på förslag från statsrådets kansli, en på förslag från utrikesministeriet, två på förslag från Finlands Akademi, en på förslag från Finlands universitetsrektorer och en på förslag från Stiftelsen för utrikespolitisk forskning. Inför valet av dessa sex ledamöter skall därför statsrådets kansli, utrikesministeriet, Finlands universitetsrektorer och Stiftelsen för utrikespolitisk forskning alla för riksdagens talman uppge namnet på två personer och Finlands Akademi på fyra personer senast tre månader innan valet skall förrättas. Om en styrelseledamot avgår eller avlider under mandatperioden skall en ny ledamot i hans eller hennes ställe utan dröjsmål väljas för den återstående mandatperioden.

Styrelsen utser inom sig en ordförande och en vice ordförande.

Riksdagens kanslikommission fastställer styrelseledamöternas arvode.

3 §

Behörighetsvillkor för styrelseledamöterna

Den styrelseledamot som väljs på förslag från statsr...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.