Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Handels- och industriministeriets förordning om keramiska förnödenheter som kommer i beröring med livsmedel 21.2.2006/165

Denna förordning förblir i kraft. Se L 23/2006 87 § och 297/2021 86 §.

I enlighet med handels- och industriministeriets beslut föreskrivs med stöd av 48 § i livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/1995)

1 §

Tillämpningsområde

Denna förordning gäller möjlig migration av bly och kadmium från keramiska produkter som i färdigt skick är avsedda att komma i kontakt med livsmedel eller som är i kontakt med livsmedel och är avsedda för detta ändamål.

2 §

Definition

I denna förordning avses med keramisk förnödenhet en förnödenhet som framställts av en blandning av organiska material i allmänhet med en hög ler- eller silikathalt som kan vara tillsatt små mängder organiska material. Dessa förnödenheter har först formats, varefter formen har gjorts beständig genom bränning. Förnödenheterna kan vara glaserade, emaljerade och/eller försedda med dekor.

3 §

Bly och kadmium som övergår från keramiska förnödenheter

Mängderna bly (Pb) och kadmium (Cd) som övergår från keramiska förnödenheter bör inte överskrida följande gränser:

a) grupp 1: förnödenheter som inte kan fyllas med vätska samt förnödenheter som kan fyllas med vätska men vilkas inre djup, mätt från den lägsta punkten till horisontalplanet förbi den övre kanten, är högst 25 mm: Pb 0,8 mg/dm2 och Cd 0,07 mg/dm2

b) grupp 2: alla andra förnödenheter som kan fyllas med vätska: Pb 4,0 mg/l och Cd 0,3 mg/l samt

c) grupp 3: förpacknings- och förvaringskärl med en volym som är större än tre liter samt förnödenheter som är avsedda för kokning: Pb 1,5 mg/l och Cd 0,1 mg/l.

Om en keramisk förnödenhet inte överskrider kvantiteterna ovan med mer än 50 procent, skall denna förnöden...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.