Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets förordning om skydd av arbetstagare mot risker som orsakas av buller 26.1.2006/85

I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från social- och hälsovårdsministeriet, föreskrivs med stöd av 39 § i arbetarskyddslagen av den 23 augusti 2002 (738/2002):

1 §

Syfte

Syftet med denna förordning är att skydda arbetstagarna mot sådana risker och olägenheter i arbetet som orsakas eller kan orsakas av exponering för buller.

2 §

Tillämpningsområde

Denna förordning tillämpas på arbete på vilket arbetarskyddslagen (738/2002) tillämpas och i vilket arbetstagarna exponeras eller kan exponeras för buller som orsakas av arbetet.

3 §

Definitioner

I denna förordning avses med

1) ljudets spetstryck toppdetektorns C-vägda värde,

2) daglig bullerexponering den A-vägda ljudnivå som under en åttatimmars nominell arbetsdag ger samma exponering som exponerande buller inklusive impulsbuller,

3) bullerexponering per vecka en genomsnittlig daglig bullerexponering räknad på basis av fem arbetsdagar.

4 §

Insats- och gränsvärden för exponering

Det lägre insatsvärdet för daglig bullerexponering är 80 dB och det högre insatsvärdet är 85 dB. Det lägre insatsvärdet för ljudets spetstryck är 112 Pa och det högre insatsvärdet är 140 Pa.

Gränsvärdet för daglig bullerexponering är 87 dB. Gränsvärdet för ljudets spetstryck är 200 Pa.

Vid tillämpning av 2 mom. skall inverkan av arbetstagarens personliga hörselskydd beaktas. Vid tillämpning av 1 mom. beaktas inverkan av dylika skydd inte.

5 §

Gränsvärden för betydligt varierande buller

Under ändamålsenligt motiverade förhållanden kan man för ett arbete där arbetstagarens dagliga exponering för buller varierar betydligt från en arbetsdag till en annan, i stället...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.