Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Inrikesministeriets förordning om sotning 29.6.2005/539

Denna förordning har upphävts genom L 5.12.2018/1078, som gäller fr.o.m. 1.1.2019.

I enlighet med inrikesministeriets beslut föreskrivs med stöd av 22 § 2 mom. i räddningslagen av den 30 juni 2003 (468/2003):

1 §

Tillämpningsområde

Denna förordning gäller eldstäder och kanaler som skall sotas regelbundet. Denna förordning tillämpas inte på eldstäder som eldas med gas och deras kanaler.

2 §

Eldstäder och kanaler som skall sotas regelbundet

Eldstäder som är i bruk och som eldas med fast bränsle, flera bränslen eller tung brännolja och tillhörande luftkanaler skall sotas med ett års mellanrum. Eldstäder som saknar lucka i öppningen (öppna spisar) sotas inte om det inte finns en särskild överenskommelse om det.

Eldstäder som enbart eldas med lätt brännolja och tillhörande kanaler skall sotas med ett års mellanrum. Fristen enligt detta moment gäller inte eldstäder och eldytor i centralvärmepannor.

Eldstäder och luftkanaler i fritidsbostad som i huvudsak avsetts för eget privat bruk och i tillhörande bastu skall sotas med tre års mellanrum. Eldstäder och luftkanaler i fritidsbostad som avsetts för annat än eget privat bruk och i tillhörande bastu skall sotas med ett års mellanrum om de används regelbundet.

3 §

Tidpunkten för sotning

Sotning utförs vid en ändamålsenlig tidpunkt. Dessutom skall eldstäder och kanaler som har stått oanvända i tre år sotas innan de tas i bruk.

4 §

Sotningsarbetets omfattning

Sotningsarbetet omfattar

1) förberedande åtgärder,

2) sotning av eldstäder, rökkanaler med tillhörande tilläggsanordningar samt anslutnings- och förbindelsekanaler,

3) granskning av eldstädernas och rökkanalernas skick,

4) öppnande av igensatta rökkanaler,

5) rengöring av rö...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.