Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om anmälningsbaserad ändring av lånevillkoren för vissa hyreshuslån 23.6.2005/511

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Lagens syfte

Syftet med denna lag är att förebygga ekonomiska svårigheter för hyreshussamfund genom att lånetiden för statliga bostadslån förlängs och räntan sänks.

2 §

Tillämpningsområde

Denna lag tillämpas på sådana bostadslån med fasta villkor som beviljats den 1 mars 1982 och därefter med stöd av lagen om bostadsproduktion (247/1966) för byggande, ombyggnad eller förvärv av hyreshus eller hyresbostäder och vars villkor inte har ändrats med stöd av lagen om ändring av lånevillkoren för hyreshuslån (1186/1990) så att de är annuitetslån.

Med bostadslån med fasta villkor avses ett lån vars amorteringsplan bygger på en fast lånetid och en fast ränta.

3 §

Förlängning av lånetiden

Lånetiden förlängs på basis av en anmälan från låntagaren så att storleken på amorteringarna från ingången av det 21 låneåret bestäms enligt följande tabell:

Låneår Amorteringsprocent (på det ursprungliga kapitalet)
21 4,5
22 4,5
23 5,0
24 5,0
25 5,0
26 5,0
27 5,5
28 5,5
29 6,5
30 6,5
31 7,0
32 7,0
33 7,5
34 7,5

Löper det 21–27 låneåret redan för ett lån när dess lånetid skall förlängas, förlängs lånetiden på motsvarande sätt genom att amorteringsprocenten för den resterande lånetiden halveras från och med den förfallodag som infaller efter det att anmälan om ändring av lånevillkoren har godkänts.

4 §

Sänkning av räntan

Räntan på ett lån sänks i samband med godkännande av en förlängning av lånetiden, om de totala kapitalutgifterna för hyreshuset till följd av det stora ursprungliga lånekapitalet är betydande. Nivån på de totala kapitalutgifterna bedöms på basis av låneobjektets anskaffningsv...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.