Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets förordning om skydd av arbetstagare mot risker om orsakas av vibrationer 27.1.2005/48

I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från social- och hälsovårdsministeriet, föreskrivs med stöd av 39 § i arbetarskyddslagen av den 23 augusti 2002 (738/2002):

1 §

Syfte

Syftet med denna förordning är att skydda arbetstagarna mot sådana risker och olägenheter i arbetet som orsakas eller kan orsakas av exponering för vibration.

2 §

Tillämpningsområde

Denna förordning tillämpas på arbete på vilket arbetarskyddslagen (738/2002) tillämpas och i vilket arbetstagarna exponeras eller kan exponeras för vibration som orsakas av arbetet.

3 §

Definitioner

I denna förordning avses med:

1) vibration handvibration och kroppsvibration,

2) handvibration vibration som när den överförs till händer eller armar medför olägenheter eller risker för arbetstagarens hälsa eller säkerhet, i synnerhet blodcirkulationen, stöd- och rörelseorganen eller nervsystemet,

3) kroppsvibration vibration som när den överförs till hela kroppen medför olägenheter eller risker för arbetstagarens hälsa eller säkerhet, i synnerhet för sjukdomar i nedre ryggen eller skador på ryggraden.

4 §

Gräns- och insatsvärden för exponering

Gränsvärdet för exponering för handvibration är under en referensperiod på åtta timmar 5 m/s2 och insatsvärdet 2,5 m/s2.

Gränsvärdet för exponering för kroppsvibration är under en referensperiod på åtta timmar 1,15 m/s2 och insatsvärdet 0,5 m/s2.

5 §

Utredning och identifiering av vibrationsexponering

Arbetsgivaren skall utreda arbetstagarnas eventuella exponering för vibration och i enlighet därmed identifiera de faktorer som orsakar vibration.

6 §

Bedömning och mätning av exponeringsnivån

Arbetsgivaren skal...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.