Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Undervisningsministeriets beslut om anteckning av religionssamfundet Suomen Luterilainen Tunnustuskirkko i registret över religionssamfund 19.8.2004/812

I en skrivelse till undervisningsministeriet har Eva Söderström och 23 andra personer, som uppgivit boningsort, i enlighet med 13 § i religionsfrihetslagen (267/1922) anmält att de bildat samfundet Suomen Luterilainen Tunnustuskirkko, vars hemort är Borgå stad. Till anmälan har fogats en redogörelse för samfundets trosbekännelse och formen för dess offentliga religionsutövning samt den godkända samfundsordningen. Dessa lyder:

Trosbekännelse

Suomen Luterilainen Tunnustuskirkko (nedan kyrkan) tror, lär och bekänner att den enda grunden, rättesnöret och normen är Gamla och Nya testamentets skrifter, enligt vilka alla läror och lärare skall prövas och bedömas, så som Gud säger med orden i Ps. 119:105 samt genom Paulus i Gal. 1:8. Kyrkan lär att de Heliga Skrifterna till skillnad från alla andra skrifter på jorden är Guds Ord, eftersom de heliga människor som inspirerats av Gud endast har skrivit ned vad den Heliga Ande har framfört till dem. 2 Pet. 1:21 och 1 Kor. 2:13. Därför är Bibeln (De Heliga skrifterna) tillförlitlig, ofelbar och utan misstag eller motstridigheter. Joh. 10:35, 2 Tim. 3:16. Detta gäller inte endast det som direkt berör människans frälsning, utan allt som Skrifterna lär. Rom. 15:4. Andra lärares skrifter av äldre eller yngre datum får inte jämställas med Bibeln. Deras betydelse ligger i att de visar hur och var den bibliska läran har bevarats efter den apostoliska tiden.

Kyrkan bekänner sig till den evangelisk-lutherska kyrkans alla bekännelseskrifter, som är samlade i Konkordieboken från 1580, eftersom de i allt stämmer överens med Guds Ord.

I denna kyrka...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.