Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om arbetsrådet och om vissa tillstånd till undantag inom arbetarskyddet 19.5.2004/400

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 kap

Arbetsrådets behörighet och organisationsform

1 § (22.12.2009/1527)

Arbetsrådets ställning

Arbetsrådet är en oberoende specialmyndighet som lyder under arbets- och näringsministeriet och som avger utlåtanden om tillämpningen och tolkningen av de lagar inom arbetslagstiftningen som avses i 7 §. Arbetsrådet behandlar och avgör även rättelseyrkanden som gäller beslut av regionförvaltningsverket i ärenden om tillstånd till undantag enligt 9 §.

2 §

Sammansättning

Arbetsrådet har en ordförande och minst åtta medlemmar med uppgiften som bisyssla, och varje medlem, med undantag av ordföranden, har två personliga suppleanter. Medlemmarna skall vara förtrogna med arbetslagstiftningen och olika arbetsförhållanden.

Ordföranden och en medlem samt suppleanterna för medlemmen skall ha avlagt examen som medför behörighet för domartjänst, och de får inte kunna anses företräda arbetsgivar- eller arbetstagarsidan. Vid förhinder för ordföranden är den medlem som avlagt domarexamen eller en suppleant för honom eller henne ordförande i arbetsrådet. En annan medlem och suppleanterna för medlemmen skall ha avlagt för uppgiften lämplig examen och vara särskilt förtrogna med arbetarskyddsfrågor. De får inte heller anses företräda arbetsgivar- eller arbetstagarsidan. Av arbetsrådets övriga medlemmar och deras suppleanter skall lika många företräda arbetsgivarna och arbetstagarna och vara förtrogna med arbetsavtals- eller tjänsteförhållanden.

Arbetsrådets medlemmar och deras suppleanter skall ha fyllt 20 år.

Vid arbetsrådet finns en sekreterartjänst. Sekreteraren skall ha avlag...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.