Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets förordning om konfrontation (upphävt) 15.1.2004/8

Denna förordning har upphört att gälla fr.o.m. 1.1.2014. Se FörundersökningsL 805/2011 11 kap. 11 § 2 mom.

I enlighet med statsrådets beslut vid föredragning från kommunikationsministeriet, föreskrivs med stöd av 38 a § 5 mom. lagen av den 30 april 1987 om förundersökning (449/1987) sådant det lyder i lag 645/2003:

1 §

Konfrontation

Med konfrontation avses identifiering av en person som är misstänkt för brott, vid vilken jämförelsepersoner används vid sidan av den misstänkte som skall identifieras.

Konfrontation kan användas när den kan antas vara av betydelse för utredningen av ett brott.

Konfrontation kan ske så att jämförelsepersonerna är uppställd på rad eller visas en och en eller som en kombination av dessa.

Undersökningsledaren fattar beslut om att ordna en konfrontation.

Se FörundersökningsL 449/1987 38 a, 38 b och 38 c §.

2 §

Konfrontationens tillförlitlighet

Vid ordnande av konfrontation skall de omständigheter som påverkar dess tillförlitlighet uppmärksammas och dokumenteras. Vid valet av jämförelsepersoner skall bland annat uppmärksammas hur väl dessa till sitt utseende motsvarar den beskrivning den som skall identifiera den misstänkte tidigare gett av denne.

Konfrontation får inte användas, om

1) det inte utan väsentlig olägenhet finns att tillgå ett enligt 38 a § 2 mom. förundersökningslagen tillräckligt antal jämförelsepersoner som motsvarar den beskrivning den som skall identifiera den misstänkte tidigare gett av denne;

2) den som skall identifiera den misstänkte redan tidigare har deltagit i en konfrontation eller annan identifiering som gällde den misstänkte; eller

3) konfrontationen inte av något annat motsvarande skäl kan ordnas på...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.