Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Kommunikationsministeriets förordning om dubbar på fordonsdäck 20.5.2003/408

I enlighet med kommunikationsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 99 § 2 mom. fordonslagen av den 11 december 2002 (1090/2002):

1 §

Tillämpningsområde

1. Denna förordning gäller dubbarnas antal och montering på dubbdäck samt dubbarnas massa. Vidare gäller förordningen mätning av dubbkraften hos dubbarna på dubbdäck för nationellt typgodkännande, nedan typgodkännande, samt förfarandet för typgodkännande av dubbar.

2. Förordningen tillämpas på dubbar på däck och på dubbdäck för ett fordon i kategori M, N och L och dess släpvagn. På dubbar på däck och på dubbdäck för ett fordon i kategori L och dess släpvagn tillämpas vad som föreskrivs om personbilsdäck.

2 § (18.6.2009/466)

Dubbarnas antal och montering

1. På ett dubbdäck får det finnas högst 50 dubbar per meter rullningsomkrets.

2. Medeltalet av dubbspetsarnas utstick får på ett nytt dubbdäck eller när nya dubbar fästs på ett begagnat däck vara högst 1,2 mm på ett däck för en lätt lastbil och på ett personbilsdäck och högst 1,5 mm på ett lastbilsdäck.

Se om tillämpningen ikraftträdelsebestämmelser 466/2009.

3 § (18.6.2009/466)

Typgodkännande av dubbar

1. Dubbarna på dubbdäck ska vara av godkänd typ. En dubb får ha endast en spets som inte får vara vass eller rörformad. Typgodkännande av dubbar söks hos Fordonsförvaltningscentralen.

2. Villkor för typgodkännande av dubbar är att dubbens statiska dubbkraft, mätt då utsticket är 1,2 mm, i ett personbilsdäck är högst 120 N och att dubbens massa är högst 1,1 g. På ett däck för lätta lastbilar får ovan nämnda dubbkraft vara högst 180 N och massan högst 2,3 g och på ett lastbilsdäck 340 N respektive 3,0 g, mätt då utsticket är 1,5 mm.

3. Fordonsförvaltningscentralen ka...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.