Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Justitieministeriets förordning om rättegångskostnader som motparten skall dömas att ersätta i mål som avses i 21 kap. 8 c § rättegångsbalken 14.12.2001/1311

I enlighet med justitieministeriets beslut föreskrivs med stöd av 21 kap. 8 c § 2 mom. rättegångsbalken, sådant det lyder i lag 368/1999:

1 §

Tillämpningsområde

I mål som gäller fordran eller vräkning och som avgörs enligt 5 kap. 13 eller 14 § rättegångsbalken genom tredskodom utan fortsatt förberedelse, utdöms de rättegångskostnader som motparten skall ersätta enligt grunderna i denna förordning.

2 §

Rättegångskostnader enligt grundtaxa och förhöjd taxa

Rättegångskostnaderna döms ut enligt en grundtaxa eller enligt en förhöjd taxa på basis av den arbetsmängd som krävts för målet. Rättegångskostnaderna döms ut enligt grundtaxan när det är fråga om ett normalt mål och enligt den förhöjda taxan när målet är mer krävande än normalt.

Ett mål kan betraktas som mer krävande än normalt när förlikningsförhandlingar har förts i målet eller när uppsättandet av en stämningsansökan kräver särskild juridisk sakkunskap på grund av en besvärlig ränteräkningssituation eller säkerheter. Rättegångskostnaderna kan dessutom dömas ut enligt den förhöjda taxan i ett mål där det i samma stämningsansökan har samlats fordringar som överförts på käranden från flera olika borgenärer.

Ett mål skall inte betraktas som mer krävande än normalt enbart på den grunden att flera fordringar krävs av samma gäldenär, att en fordran krävs av flera personer solidariskt eller att det utöver hyresfordringar krävs vräkning.

3 § (29.6.2012/425)

Beloppet av de rättegångskostnader som döms ut

Rättegångskostnader som det yrkats att svaranden ska ersätta döms ut enligt yrkandet. ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.