Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om veterinärmedicinska skadenämnden 13.12.2001/1205

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Veterinärmedicinska skadenämndens uppgift

Veterinärmedicinska skadenämndens uppgift är att på begäran lämna utlåtande om huruvida ett behandlingsfel har begåtts vid ett ingrepp som en veterinär utfört eller vid någon annan åtgärd som en veterinär vidtagit i anslutning till behandlingen av ett djur. I utlåtandet bedöms dock inte en skadas ekonomiska storlek.

Med veterinär avses en legitimerad veterinär enligt lagen om utövning av veterinäryrket (29/2000) och en person som har rätt att temporärt utöva veterinäryrket.

2 § (31.1.2014/72)

Tillsättning av nämnden och nämndens sammansättning

Nämnden tillsätts av jord- och skogsbruksministeriet för tre år i sänder. Nämnden ska ha en ordförande och en vice ordförande samt minst sex andra medlemmar och ett behövligt antal ersättare. Nämnden finns i anslutning till Livsmedelssäkerhetsverket.

Ordföranden och vice ordföranden ska ha avlagt högre högskoleexamen i juridik. Nämndens medlemmar och ersättare ska vara erkänt skickliga och erfarna personer som företräder vetenskaplig, praktisk veterinärmedicinsk eller annan sakkunskap av betydelse för nämnden.

3 § (31.1.2014/72)

Beredning av ärenden och behandling av dem i nämnden

De ärenden som ska behandlas i nämnden bereds vid Livsmedelssäkerhetsverket, som också handhar föredragningen av ärendena. Nämnden sammankallas av ordföranden eller vid förhinder för denne av vice ordföranden.

Utlåtanden av nämnden ska begäras skriftligen. Ärenden kan föreläggas nämnden av ägaren eller innehavaren av ett djur som fått en veterinärmedicinsk skada, av den veterinär som misstänks för behandlingsfel e...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.