Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Finansministeriets förordning om MARK-jubileumsmynt 26.9.2001/827

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 7 § 2 mom. myntlagen av den 16 april 1993 (358/1993):

1 §

Med anledning av att användningen av metallmynt i mark upphör i Finland präglas ett jubileumsmynt i guld och ett i kopparnickel, vartdera med valören 1 mark.

2 §

Guldjubileumsmyntet med valören 1 mark är av guldlegering, av vars vikt 750 promille är guld, 125 promille silver och 125 promille koppar. Halterna får variera högst ± 10 promilleenheter.

Jubileumsmyntet i kopparnickel är av en legering, av vars vikt 25 procent är nickel och 75 procent koppar. Halterna får variera högst en procentenhet.

3 §

Jubileumsmyntens diameter och vikt är följande

  Diameter Vikt
Guldmyntet 22,0 ± 0,1 mm 8,64 ± 0,15 g
Kopparnickelmyntet 24,0 ± 0,1 mm 6,10 ± 0,25 g

Högst fem procent av mynten får till diametern avvika mer än ± 0,1 millimeter.

4 §

Jubileumsmynten är cirkelformiga. Bilderna och inskrifterna på de plana ytorna är placerade så att vardera sidan av mynten är på rätt led då mynten vänds som ett bokblad.

På guldmyntet finns myntutformarens och direktörens för Ab Myntverket i Finland släktnamnsinitialer P och M samt på kopparnickelmyntet på motsvarande sätt N och M.

5 §

Jubileumsmyntens präglar framgår av följande beskrivning och bilderna nedan.

På myntets teckensida finns upptill ett plastiskt rektangelformat fält. I dess övre kant finns texten SUOMI ingraverad och i mitten finns lejonet i Finlands vapen ingraverat. Till höger finns årtalet 2001 i relief och nedtill texten FINLAND vågrätt i relief. På myntets valörsida finns på motsvarande plats ett plastiskt rektangelformat fält, i vilket en stiliserad bild av ett t...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.