Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Justitieministeriets förordning om bedömning av en gäldenärs betalningsförmåga vid skuldsanering för privatpersoner 30.3.2001/322

Rubriken har ändrats genom F 399/2022.

I enlighet med justitieministeriets beslut föreskrivs med stöd av 4 § 2 mom. lagen den 25 januari 1993 om skuldsanering för privatpersoner (57/1993), sådant detta lagrum lyder i lag 113/1995:

1 §

Inkomster

Vid bedömning av en gäldenärs betalningsförmåga vid skuldsanering skall beaktas gäldenärens samtliga inkomster, förvärvsmöjligheter och en uppskattning av den sannolika utvecklingen av inkomsterna.

Med gäldenärens inkomster avses bland annat lön, arvoden och andra förmåner som betalas för arbete eller tjänst. Från en förmån som betalas för arbete, till exempel dagtraktamente eller kilometerersättning, avdras dock de nödvändiga utgifter som förmånen avses täcka.

Med inkomster avses också inkomster från företagsverksamhet och yrkesutövning, kapitalinkomster, pensioner, arbetslöshetsdagpenning samt understöd och sociala förmåner. Från ett understöd eller en förmån avdras de utgifter som understödet eller förmånen avses täcka.

Barnbidrag och underhållsstöd eller underhållsbidrag till ett barn räknas inte som inkomst för gäldenären. De avdras från utgifterna för underhåll av barnet så som i 6 § bestäms.

2 §

Avdrag

När gäldenärens betalningsmån räknas ut skall med iakttagande av vad som närmare bestäms i 3–6 § och utifrån gäldenärens redovisning avdrag göras från gäldenärens inkomster för oundgängliga levnadskostnader såsom boendekostnader, utgifter för barndagvård, utgifter för utbildning av barn som fyllt 18 år, underhållsbidrag som gäldenären betalar samt övriga medel som gäldenären behöver för sin utkomst.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.