Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om Finlands Röda Kors 25.2.2000/238

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Namn och ställning

Suomen Punainen Risti – Finlands Röda Kors, nedan organisationen, är en av finska staten erkänd offentligrättslig förening vars verksamhet grundas på de fyra Genèvekonventionerna som ingicks i Genève den 12 augusti 1949 angående förbättrande av sårades och sjukas behandling vid stridskrafterna i fält, förbättrande av behandlingen av sårade, sjuka och skeppsbrutna tillhörande stridskrafterna till sjöss, krigsfångars behandling samt skydd för civilpersoner under krigstid (FördrS 8/1955) samt på de två tilläggsprotokoll som undertecknades i Genève den 8 juni 1977, av vilka det första gäller skydd för offren i internationella väpnade konflikter och det andra skydd för offren i icke-internationella väpnade konflikter (FördrS 82/1980).

Organisationen är den enda nationella föreningen i Finland som är medlem i Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen. I sin verksamhet iakttar organisationen de grundprinciper som har godkänts vid Internationella rödakorskonferenser.

2 §

Emblem

I fråga om organisationens rätt att använda Röda Korsets namn och emblem gäller vad som föreskrivs i de konventioner och tilläggsprotokoll som nämns i 1 § 1 mom. samt vad som bestäms i lagen om användningen av vissa internationellt skyddade beteckningar (947/1979).

3 §

Organisationens beskyddare och utmärkelser

Republikens president kan enligt sitt samtycke verka som organisationens beskyddare.

Republikens president beviljar organisationens utmärkelsetecken. Republikens president beslutar i statsrådet om beviljande av organisationens utmärkelsetecken utan att statsrådet lägger fram förslag till avgörande.

Republiken...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.