Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om offentlig belöning 23.12.1999/1215

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Riddarordnarna

Genom förordning som utfärdas av republikens president kan bestämmas om de riddarordnar som instiftats för förlänande av utmärkelsetecken och förtjänsttecken samt om dessa riddarordnars organisationsform och stadgar.

2 §

Titlar och annan offentlig belöning

Genom förordning som utfärdas av republikens president kan bestämmas om titlar liksom om annan offentlig belöning som förlänas genom beslut av republikens president, statsrådet eller annan statlig myndighet, såsom utmärkelsetecken och förtjänsttecken, samt om villkoren för förlänande och återtagande.

Presidenten fattar beslut i ärenden som gäller enskilda titlar eller annan offentlig belöning, om det inte har bestämts att beslutsfattandet ankommer på en annan myndighet. Presidenten fattar beslutet i statsrådet utan att statsrådet lägger fram förslag till avgörande.

Se RPf om specialförtjänstmedalj för arbetsmiljöarbete 485/2022.

3 §

Särskilda beredningsorgan

För beredningen av republikens presidents beslut som gäller titlar och annan offentlig belöning kan finnas särskilda organ. Om tillsättandet av dem och om deras sammansättning och uppgifter kan bestämmas genom förordning som utfärdas av republikens president.

Presidenten fattar beslut om tillsättande av ett organ, om det inte har bestämts att beslutsfattandet ankommer på en annan myndighet. Presidenten fattar beslutet i statsrådet utan att statsrådet lägger fram förslag till avgörande.

3 a § (22.10.2021/893)

Behandling av och rätt att få vissa personuppgifter

Statsrådets kansli har för att utreda oförvitligheten hos en person som föreslås bli förlänad en titel rätt...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.