Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Handels- och industriministeriets beslut om elanläggningars säkerhet (upphävt) 17.12.1999/1193

Detta beslut har upphört att gälla fr.o.m. 1.1.2017. Se ElsäkerhetsL 121 §.

Handels- och industriministeriet har med stöd av 6 § elsäkerhetslagen den 14 juni 1996 (410/1996) beslutat:

1 §

Tillämpningsområde

Detta beslut gäller strukturell och funktionell elsäkerhet hos sådana elanläggningar som avses i 4 § elsäkerhetslagen (410/1996).

Detta beslut tillämpas inte på elanläggningar i telenät, hissar, luftfartyg, fordon eller farkuster.

2 §

Säkerhetskrav

Elanläggningar skall planeras, byggas och repareras i enlighet med god säkerhetsteknisk praxis med beaktande av kravet på säkerhetens nivå enligt 5 § 1 punkten elsäkerhetslagen. Dessutom skall elanläggningar uppfylla de väsentliga säkerhetskraven enligt bilagan till detta beslut med beaktande av de förhållanden som råder och de installationssätt som skall följas i Finland.

3 §

Genomförande av säkerhetskraven

Elanläggningar anses uppfylla de väsentliga säkerhetskraven i bilagan till detta beslut, om de planeras, byggs och repareras med tillämpning av standarder eller publikationer vilkas motsvarighet med de väsentliga kraven har fastställts enligt 4 §.

Med avvikelse från 1 mom. är det vid behov möjligt att visa att de väsentliga säkerhetskraven uppfylls genom iakttagande av det som bestäms i 5 §.

4 §

Standarder som skall tillämpas

I detta beslut avses med standarder tekniska specifikationer som har fastställts av ett officiellt standardiseringsorgan och som finns allmänt tillgängliga.

Elsäkerhetsmyndigheten fastställer en förteckning över de standarder som motsvarar de väsentliga säkerhetskraven, utgående från ett yttrande av elsäkerhetsdelegati...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.