Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets beslut om tobaksrök i omgivningen och avvärjande av cancerrisk i samband därmed i arbete 8.12.1999/1153

Detta beslut förblir i kraft. Se L 738/2002 68 §.

Statsrådet har vid föredragning från social- och hälsovårdsministeriet med stöd av 47 § lagen den 28 juni 1958 om skydd i arbete (299/1958), sådant detta lagrum lyder i lag 144/1993, beslutat:

1 §

Tillämpningsområde

Detta beslut tillämpas på arbete där det finns risk för exponering för tobaksrök i omgivningen. I lagen om åtgärder för inskränkande av tobaksrökning (693/1976) och i de bestämmelser som har utfärdats med stöd av den föreskrivs om förbud mot och begränsning av tobaksrökning och om uppsättande behövliga anslag.

2 §

Riskbedömning

I arbete där det finns risk för exponering för tobaksrök i omgivningen skall arbetsgivaren bedöma arten och omfattningen av den exponering som arbetstagarna utsätts för samt exponeringstidens längd och de risker för arbetstagarens hälsa och säkerhet som exponeringen medför samt vidta nödvändiga åtgärder.

Bedömningen skall göras regelbundet och alltid då omständigheterna förändras på ett sådant sätt att förändringarna kan öka arbetstagarnas exponering för tobaksrök i omgivningen.

När arbetsgivaren gör en bedömning enligt denna paragraf skall han särskilt beakta den fara för hälsa och säkerhet som exponeringen utgör för arbetstagare som är känsliga och särskilt mottagliga för verkningarna av tobaksrök i omgivningen. Särskilt mottagliga personer, såsom gravida kvinnor, får inte anlitas för arbete i vilket exponering för tobaksrök i omgivningen förekommer.

3 §

Bedömning av exponeringen

Omfattningen av exponeringen för tobaksrök i omgivningen kan bedömas på en arbetsplats

1) genom observationer,

2) på basis av tillgängliga ex...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.