Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om koncession för fordonsbesiktning (upphävt) 23.12.1998/1099

Fordonsförvaltningscentralens uppgifter har överförts till Trafiksäkerhetsverket, se L om Trafiksäkerhetsverket 863/2009.

Denna lag har upphävts genom L 13.12.2013/957, som gäller fr.o.m. 1.7.2014.

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Lagens syfte och tillämpningsområde

Syftet med denna lag är att med hjälp av fordonsbesiktning främja trafiksäkerheten och minska de miljöskador som fordonen orsakar samt främja tillgången på besiktningstjänster.

Denna lag tillämpas på dem som söker koncession och på dem som med stöd av koncession utför besiktning av fordon samt på dem som ger sådan tilläggsutbildning som förutsätts i besiktningsverksamhet.

2 § (11.12.2002/1102)

Koncessionsplikt

Fordonsbesiktningar får utföras endast av den som har beviljats koncession enligt denna lag.

För typgodkännanden av fordon kan koncession inte beviljas.

Genom förordning av statsrådet kan bestämmas att smärre delar av besiktningsuppgifterna, såsom kontroll av avgasutsläpp, bromssystem, dragkopplingar och hastighetsbegränsare, kan utföras även av någon annan än den som har beviljats koncession. Den som utför sådana uppgifter skall till sitt förfogande ha tillräckliga kontrollanordningar samt kompetent och sakkunnig personal för uppgiften. Fordonsförvaltningscentralen utövar tillsyn över dem som anmält sig för uppgifterna och kan bestämma att kontroller som de har gjort inte skall godkännas, om de inte har utförts på vederbörligt sätt eller om underhållet av kontrollanordningarna eller kontrollen av mätningarnas exakthet har försummats.

Bestämmelser om kraven på dem som utför besiktningsuppgifter enligt i 1 mom., om tillsynen över verk...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.