Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om landskapsindelning (upphävd) 11.12.1997/1159

Denna lag har upphävts genom L 29.6.2021/614, som gäller fr.o.m. 1.7.2021.

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

För utvecklandet av regionerna och för planeringen av områdenas disposition indelas landet i landskap. Ett landskap är ett område som består av kommuner vilka bildar en ändamålsenlig helhet i funktionellt och ekonomiskt hänseende samt med tanke på planeringen av området.

Statsrådet beslutar om landskapens antal, områden och namn efter att ha hört de berörda förbunden på landskapsnivå och kommunerna. Innan ärendet föredras i statsrådet skall utlåtande begäras hos det ministerium som svarar för planeringen av områdenas disposition.

Om inte något annat följer av särskilda skäl, skall verksamhetsområdena för statens regionförvaltningsmyndigheter grunda sig på landskapsindelningen så att verksamhetsområdet utgörs av ett eller flera landskap. Statsrådet utfärdar vid behov närmare bestämmelser om förenhetligande av verksamhetsområdena för statens regionförvaltningsmyndigheter.

Se SRb om landskapen 978/2019.

2 §

Bestämmelser om området för landskapet Åland finns i 2 § självstyrelselagen för Åland (1144/1991).

3 §

Denna lag träder i kraft den 1 mars 1998.

Indelningen i regionplaneområden med stöd av 18 § 3 mom. byggnadslagen (370/1958) är en sådan landskapsindelning som avses i denna lag tills statsrådet beslutar något annat med stöd av 1 § 2 mom.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

Se SRb om landskapen 978/2019.

RP 169/1997 , FvUB 19/1997, RSv 170/1997

...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.