Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets beslut om tillämpning av lagen om skydd i arbete på bultpistoler och på besiktning av dem (upphävt) 4.9.1997/862

Detta beslut har upphävts genom SRf om maskiners säkerhet 12.6.2008/400, som gäller fr.o.m. 29.12.2009.

Givet med stöd av 47 § lagen om skydd i arbete (299/1958), sådant detta lagrum lyder i lag 144/1993.

1 §

Med bultpistol avses i detta beslut ett skjutverktyg som avlossas med sprängladdning.

Tillverkaren, importören eller försäljaren av bultpistoler och tillbehör till sådana eller en annan i 40 § lagen om skydd i arbete (299/1958) avsedd person samt arbetsgivaren och arbetstagaren skall envar för sin del se till att bultpistolerna jämte tillbehör samt de bultar, skruvar och patroner som behövs vid användningen liksom även förvarings- och förpackningskärlen för dessa fyller kraven i lagen om skydd i arbete och i detta beslut.

2 §

En bultpistol får inte tas i bruk om den inte är typbesiktigad och godkänd eller om den inte är i tillförlitligt skick.

3 § (25.11.1999/1105)

Innan försäljningen av en bultpistol av viss typ eller patroner till den påbörjas, skall bultpistolens och patronernas konstruktion besiktigas på det sätt som avses i förordningen om bringande i kraft av konventionen om ömsesidigt godkännande av kontrollstämplar på bärbara skjutvapen (536/1984).

Efter ibruktagandet skall bultpistolens skick och funktionssäkerhet kontrolleras med 24 månaders mellanrum och även annars då det finns anledning till det.

En bultpistol som är i bruk skall rengöras dagligen och smörjas med bestämda mellanrum. Även i övrigt skall de anvisningar om skötsel och användning som följer med bultpistolen samt med patroner, bultar, skruvar och övriga tillbehör till den iakttas.

Av anvisningarna om skötsel och användning skal...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.