Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Adoptionsförordning (upphävt) 30.5.1997/508

Denna förordning har upphört att gälla fr.o.m. 1.7.2012. Se L 22/2012 98 §. Se även SRf om adoption 202/2012.

På föredragning av justitieministern föreskrivs med stöd av 10 § 1 mom., 23 § 1 och 2 mom. samt 54 § adoptionslagen av den 8 februari 1985 (153/1985), av dessa lagrum 10 § 1 mom. sådant det lyder i lag 175/1996:

1 kap

Adoptionsrådgivning

1 §

Vid adoptionsrådgivning skall särskilt utredas om det mellan barnet och adoptanten kan skapas ett från barnets synpunkt sett positivt och bestående förälder-barnförhållande. I detta syfte skall den som meddelar adoptionsrådgivning personligen samtala med minderårig som skall adopteras, om detta med beaktande av barnets ålder och utvecklingsnivå är möjligt. Vid samtalet bör om möjligt utredas hur barnet ställer sig till adoptionen och om barnets åsikt i denna fråga är säker och bestående.

Efter avslutat samtal skall barn som fyllt 12 år och som skall adopteras beredas tillfälle att ge sitt samtycke till adoptionen så som 11 § adoptionslagen (153/1985) föreskriver.

2 §

En förälders samtycke till adoption mottas personligen av den tjänsteinnehavare som under det organ (kommunens socialvårdsorgan) som avses i 10 § 1 mom. adoptionslagen tillhandahåller adoptionsrådgivning eller av vederbörande arbetstagare vid adoptionsbyrån.

3 §

Om det vid adoptionsrådgivning framgår att det kan bli fråga om sådan adoption som avses i 19 § 1 mom. 1 punkten adoptionslagen, skall adoptanten hänvisas att be om internationell adoptionstjänst av sådant adoptionstjänstorgan som avses i 21 § 1 mom. adoptionslagen.

4 §

För uppgörande av en ansökan om fastställande av adoption skall det ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.