Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Fastighetsbildningsförordning 20.12.1996/1189

På föredragning av jord- och skogsbruksministern stadgas med stöd av 14 § 2 mom., 212 § 2 mom., 242 § 3 mom., 245 § 2 mom. och 291 § 1 mom. fastighetsbildningslagen av den 12 april 1995 (554/1995), av dessa lagrum 212 § 2 mom. sådant det lyder i lag 1188/1996, som följer:

1 kap.

Förrättningsmän vid fastighetsförrättningar

1 §

Kallande av gode män

Om möjligt skall samma gode män anlitas vid en och samma fastighetsförrättning. Så skall förfaras även i sådana fall då förrättningen gäller registerenheter i flera kommuner.

2 §

God mans skyldighet att infinna sig

En god man som fått kallelse skall infinna sig till en förrättning, om han inte har laga förfall.

En god man som kallats skall, om han har förfall, utan dröjsmål underrätta förrättningsingenjören om detta.

3 §

Tillkallande av sakkunnig

Innan förrättningsmännen tillkallar en sakkunnig skall sakägarna höras om detta. De sakägare som är närvarande vid förrättningssammanträdet, eller annars de sakägare som berörs av den fråga som den sakkunniga skall utreda, kan komma överens om en sakkunnig. Förrättningsmännen skall då tillkalla honom, om han befinns lämplig och inget hinder finns.

Till sakkunnig får inte kallas en person som står i ett sådant förhållande till ärendet eller till någon sakägare att det kan minska hans trovärdighet.

4 §

Arvode och andra ersättningar till sakkunniga

En sakkunnig har rätt att få ett skäligt arvode för arbete samt ersättning för nödvändiga omkostnader och resekostnader. Resekostnaderna ersätts i enlighet med vad som gäller ersättande av statstjänstemännens resekostnader.

Se L om fastighetsförrättningsavgift 558/1995 3 §.

5 §

Begäran om utlåtande

Förrättningsmännen kan vid behov begära utlåtande av ämbetsverk...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.