Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Handels- och industriministeriets beslut om arbeten inom elbranschen (upphävt) 5.7.1996/516

Detta beslut har upphört att gälla fr.o.m. 1.1.2017. Se ElsäkerhetsL 121 §.

Handels- och industriministeriet har med stöd av elsäkerhetslagen av den 14 juni 1996 (410/96) beslutat:

1 kap

Definitioner

1 §

Med elarbete avses reparations- och underhållsarbeten på elmateriel samt byggnads-, reparations- och underhållsarbeten på elanläggningar.

Som elarbete anses inte demontering av elmateriel och elanläggningar, om materielen eller anläggningarna på tillförlitligt och behörigt sätt gjorts spänningslösa.

Med driftsarbete avses driftsåtgärder på elanläggningar, med dem jämförbara reparations- och underhållsarbeten samt besiktningsåtgärder som inriktas på elanläggningen. (17.12.1999/1194)

2 kap

Ledare för arbeten

2 §

Verksamhetsidkaren skall för elarbetena utnämna en ledare för elarbeten. En sådan ledare behövs dock inte för de elarbeten om vilka det inte krävs en anmälan till elsäkerhetsmyndigheten enligt 4 kap.

Elanläggningens innehavare skall för driftsarbeten utnämna en driftsledare, om

1) elanläggningen omfattar delar med över 1 000 V nominell spänning, med undantag av elmateriel med över 1 000 V spänning som matas med högst 1 000 V nominell spänning eller med den jämförbara anläggningar, eller

2) elanläggningens anslutningseffekt, som här avser totalvärdet av anslutningseffekterna för anslutningar i anläggningsinnehavarens fastighet eller i en enhetlig fastighetsgrupp, överstiger 1 600 kilovoltampere.

3 §

Driftsledaren skall vara anläggningens innehavare eller anställd av denne. Som driftsledare kan också arbeta en person anställd av en sådan sammanslutning, med vilken elanläggninge...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.