Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Förordning om sametinget 22.12.1995/1727

På föredragning av justitieministern stadgas med stöd av 16 och 43 §§ lagen den 17 juli 1995 om sametinget (974/95) samt 21 och 29 §§ lagen om användning av samiska hos myndigheter (516/91),

av dessa lagrum 16 § lagen om sametinget sådan den lyder i lag av den 22 december 1995 (1725/95) och 21 § lagen om användning av samiska hos myndigheter sådan den lyder i lag av den 22 december 1995 (1726/95):

1 §

Samernas hembygdsområde

Samernas hembygdsområde och dess gränser framgår av den karta som ingår som bilaga till denna förordning.

2 §

Sametingets byråer

Vid sametinget finns en allmän byrå och en byrå för samiska språket. Vid sametinget kan vid behov finnas även andra byråer.

3 §

Byrån för samiska språket

Byrån för samiska språket skall

1) utföra översättningar för olika myndigheter och inrättningar i enlighet med lagen om användning av samiska hos myndigheter (516/91),

2) bistå myndigheter och inrättningar med att skaffa tolkar som kan samiska och med andra uppgifter som avses i lagen om användning av samiska hos myndigheter samt

3) följa hur syftena med lagen om användning av samiska hos myndigheter uppnås och vid behov ta initiativ för att främja användningen av samiska.

Byrån skall i sin översättningsverksamhet beakta de rekommendationer och anvisningar som den samnordiska samiska språknämnden har gett samt allmänna principer för språkvård.

4 §

Personal

Vid sametinget kan finnas tjänster som förvaltningsdirektör, lagfaren sekreterare, translator och byråsekreterare samt vid behov annan personal i tjänste- och arbetsavtalsförhållande.

Förvaltningsdirektören skall leda, övervaka och utveckla byråernas verksamhet.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.