Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om immunitet i vissa fall för personer som deltar i rättegång och förundersökning 5.1.1994/11

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 §

Den som på kallelse av en finsk myndighet eller med uttryckligt samtycke av en finsk myndighet kommer till Finland från en annan stat för att höras som vittne eller sakkunnig vid en rättegång eller vid förundersökning får under den tid som han av denna anledning vistas i Finland inte åtalas, häktas eller straffas och hans frihet får inte heller på något annat sätt begränsas med anledning av ett brott eller något annat beteende som inträffat före avresan från den stat från vilken han kallats. Han får inte heller utlämnas till tredje stat med anledning av ett sådant brott eller sådant annat beteende.

Motsvarande immunitet åtnjuter också den som är målsägande i ett brottmål eller part i något annat ärende eller mål än ett brottmål och som enligt beslut av en finsk domstol eller på kallelse av en finsk förundersökningsmyndighet kommer till Finland från en annan stat för att höras personligen, samt andra som på kallelse av eller med uttryckligt samtycke av en finsk myndighet kommer till Finland för att på något annat sätt bidra till sakens utredning.

Se L om internationell rättshjälp i straffrättsliga ärenden 4/1994 28 § och F om internationell rättshjälp i straffrättsliga ärenden 13/1994 19 §. Se L om tillfälligt överförande av frihetsberövade personer i bevissyfte i brottmål 150/2004 8 §.

2 §

Den som på kallelse av en finsk myndighet kommer till Finland från en annan stat för att svara inför domstol i ett brottmål eller för att höras vid förundersökning såsom misstänkt för brott får under den tid som han med anledning av kallelsen vistas i Finland inte åtalas, häktas e...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.