Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets beslut om manuellt utförda lyft och flyttningar i arbetet 22.12.1993/1409

Detta beslut förblir i kraft. Se L 738/2002 68 §.

Statsrådet har vid föredragning från arbetsministeriet med stöd av 47 § lagen den 28 juni 1958 om skydd i arbete (299/58), sådant detta lagrum lyder i lag av den 29 januari 1993 (144/93) beslutat:

1 §

Tillämpningsområde

Detta beslut tillämpas på sådana lyft och flyttningar samt annan hantering av laster, som utförs manuellt och som på grund av arbetets karaktär eller ogynnsamma ergonomiska förhållanden medför risk för att arbetstagaren skall drabbas av skador, särskilt i ryggen.

2 §

Allmänna skyldigheter

Arbetsgivaren skall vidta de organisatoriska åtgärder eller förse arbetstagarna med de medel, framför allt mekanisk utrustning, som behövs för att undvika att laster behöver hanteras manuellt.

Om manuellt utförda lyft eller flyttningar inte kan undvikas, skall arbetsgivaren med beaktande av bilaga 1 och i syfte att minska riskerna vidta de åtgärder som behövs eller förse arbetstagaren med adekvata hjälpmedel för lyftande och flyttning av laster.

I sådana fall som avses i 2 mom. skall arbetsgivaren med beaktande av bilaga 1, om så är möjligt, på förhand göra en bedömning av hälso- och säkerhetsförhållandena med avseende på det arbete som skall utföras. Arbetsgivaren skall anordna de enskilda arbetsplatserna på ett sådant sätt att lyften och flyttningarna är så säkra som möjligt samt vidta nödvändiga åtgärder för att undvika eller minska riskerna för att arbetstagarna drabbas av skador, särskilt i ryggen.

Se också SHMf om en förteckning över exempel på arbeten som är farliga för unga arbetstagare 188/2012.

3 §

Undervisning och anvisningar

Arbetsgivaren skall, med beaktande av vad som sägs i bilagor...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.