Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om avgifter för domstolars och vissa justitieförvaltningsmyndigheters prestationer (upphävt) 26.7.1993/701

Denna lag har upphävts genom L 11.12.2015/1455, som gäller fr.o.m. 1.1.2016.

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 § (22.11.1996/889)

Tillämpningsområde

För domstolarnas, stämningsmännens samt häradsfiskalernas och landskapsåklagarnas prestationer uppbärs avgifter till staten enligt denna lag. Vid Ålands förvaltningsdomstol uppbärs avgifter på samma grunder som vid länsrätten.

Förvaltningsdomstolarna har kommit i länsrätternas ställe. Se L om förvaltningsdomstolarna 430/1999.

2 §

Avgiftsslagen

Enligt denna lag uppbärs handläggningsavgifter och expeditionslösen.

Handläggningsavgifterna är rättegångsavgift, ansökningsavgift och förrättningsavgift. Handläggningsavgift uppbärs av parten som ersättning för ärendets behandling och de åtgärder som vidtagits. I handläggningsavgiften ingår även ersättning för expedition som ges i ett mål eller ärende och som innehåller ett avgörande eller ett uppskovsbeslut och kan bestå av protokollsutdrag, utslag eller beslut, kopia av utslag eller beslut, dom, kopia av dom, intyg eller någon annan expedition. I handläggningsavgiften ingår även ersättning för andra åtgärder som myndigheten har vidtagit i samband med behandlingen av målet eller ärendet, om det inte i lag eller förordning stadgas att särskild avgift eller kostnadsersättning skall uppbäras för dem. (22.12.1995/1651)

Expeditionslösen indelas i utdragsavgifter, kopieringsavgifter och intygsavgifter. Expeditionslösen uppbärs för expeditioner som utges på särskild beställning.

3 § (3.12.2002/1024)

Rättegångsavgift

För behandling av tviste-, brott-, underställnings- och...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.