Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om ensamrätt till kretsmönster för integrerade kretsar 11.1.1991/32

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 kap

Allmänna stadganden

1 §

Definitioner

I denna lag avses med

1) kretsmönster en tredimensionell placering av delarna i en integrerad krets utförd eller uttryckt på vilket sätt som helst, samt med

2) integrerad krets en strömkrets där elementen, av vilka minst ett är aktivt, samt en del eller alla sammankopplingar mellan dem har anbringats på ett halvledarunderlag till en funktionell helhet och som är avsedd för elektroniska kretsfunktioner.

2 §

Kretsmönstrets originalitet

Denna lag gäller inte ett kretsmönster eller en del av det som inte är originellt.

3 §

Förvärv av ensamrätt

Den som har skapat ett kretsmönster eller på vilken dennes rätt har övergått kan genom registrering förvärva ensamrätt till kretsmönstret.

Har ett kretsmönster skapats vid utförande av arbetsuppgifter i ett arbetsförhållande, har arbetsgivaren rätt att genom registrering förvärva ensamrätt till kretsmönstret, om inte något annat har avtalats. Detsamma gäller på motsvarande sätt kretsmönster som har skapats i ett tjänsteförhållande.

Vad som stadgas i 2 mom. tillämpas inte på ett kretsmönster som har skapats av någon som arbetar inom undervisning eller forskning vid en högskola, med undantag av militära undervisningsanstalter.

Jfr. L om rätt till arbetstagares uppfinningar 656/1967, L om uppfinningar av betydelse för landets försvar 551/1967 och L om rätt till uppfinningar vid högskolor 369/2006.

4 §

Lagens tillämplighet

Till ett kretsmönster kan ensamrätt enligt denna lag förvärvas av den

1) som har skapat kretsmönstret och som är finsk medborgare eller varaktigt bosatt i Finland,

2) på vilken framställarens rätt till kretsmönstret h...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.