Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Produktansvarslag 17.8.1990/694

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

Tillämpningsområde

1 §

Denna lag gäller ersättning för skada som en produkt har orsakat på person eller på sådan egendom som är avsedd för enskild användning eller konsumtion och som den skadelidande huvudsakligen har använt på ett sådant sätt. (8.1.1993/99)

Med produkt avses en lös sak, dock inte en byggnad på annans mark. Lagen gäller skada som en produkt har orsakat även om produkten har infogats i någon annan lös sak eller i en fastighet.

Stadgandena om produkter gäller även elektricitet. (8.1.1993/99)

Med delprodukt avses råvara för en produkt, en del av en produkt samt ämnen som har använts vid tillverkningen eller framställningen av en produkt.

2 § (8.1.1993/99)

Lagen gäller inte

1) skada som en produkt har orsakat på sig själv,

2) skada som en delprodukt har orsakat på produkten, om delprodukten hade fogats till produkten innan denna sattes i omlopp, ej heller

3) skada som omfattas av atomansvarighetslagen (484/72).

Förutsättningar för skadeståndsskyldighet

3 § (8.1.1993/99)

Skadestånd skall betalas för skador som har uppstått till följd av att en produkt inte har varit så säker som det kunde förväntas. Produktens säkerhet skall bedömas med hänsyn till den tidpunkt när den sattes i omlopp, dess förutsebara användning, marknadsföringen av produkten, bruksanvisningar och övriga omständigheter.

4 §

Om en skada har uppstått till följd av en säkerhetsbrist hos en delprodukt, skall såväl delprodukten som produkten anses ha orsakat skadan.

4 a § (8.1.1993/99)

Den skadelidande skall bevisa skadan, säkerhetsbristen och orsakssambandet mellan säkerhetsbristen och skadan.

Skadeståndsskyldiga

5 § (8.1.1993/99)

Skadeståndsskyldiga enligt denna lag är

1) den som...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.