Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om ombildande av föreningar som utövar ekonomisk verksamhet till andelslag 26.5.1989/502

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 §

I föreningsregistret antecknade föreningar, vilkas verksamhet stöder medlemmarnas hushållning eller näring och vilkas tjänster medlemmarna begagnar sig av, samt i handelsregistret antecknade ekonomiska föreningar kan ombildas till andelslag i enlighet med denna lag.

2 §

Beslut om att ombilda en förening till andelslag ska fattas på det sätt som enligt bestämmelser i föreningens stadgar eller enligt lag gäller för ändring av stadgarna. Genom beslutet ska det också godkännas stadgar som har utarbetats för andelslaget enligt lagen om andelslag (421/2013) samt det teckningspris för andelar och aktier som varje medlem ska betala. (14.6.2013/430)

Vid det möte där beslut fattas om ombildning till andelslag skall därefter, med iakttagande av de stadgar som har godkänts för andelslaget, väljas en styrelse eller ett förvaltningsråd samt revisorer.

Det protokoll som sätts upp över besluten motsvarar avtalet om andelslagsbildning. (14.6.2013/430)

3 § (14.6.2013/430)

En föreningsmedlem som inte godkänner ombildningsbeslutet har rätt att oberoende av bestämmelserna i stadgarna omedelbart utträda ur föreningen eller andelslaget genom att inom 30 dagar från det att föreningen ombildades till andelslag skriftligen underrätta föreningens eller andelslagets styrelse om detta. Då teckningspriset för andelar och aktier med anledning av utträdet ska återbetalas tillämpas lagen om andelslag.

4 § (18.9.2015/1178)

Den styrelse som valts för andelslaget ska till handelsregistret anmäla att föreningen har ombildats till andelslag. Härvid ska i tillämpliga delar iakttas vad ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.