Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Förordning om service och stöd på grund av handikapp (gäller till 31.12.2024) 18.9.1987/759

Denna förordning upphörs att gälla fr.o.m. 1.1.2025. Se L 675/2023 41 §.

På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till social- och hälsovårdsministeriets verksamhetsområde stadgas med stöd av 10 § 1 mom. och 20 § lagen den 3 april 1987 om service och stöd på grund av handikapp (380/87):

1 kap

Allmänna stadganden

1 §

Verksamhetsprinciper

Kommunerna bör förebygga och undanröja olägenheter och hinder som begränsar de handikappades funktionsmöjligheter så att de kan vara verksamma som jämbördiga medlemmar av samhället.

Den service och det stöd som de handikappade behöver bör ordnas så att de får lättare att klara sig på egen hand.

2 § (28.5.2009/371)

2 § har upphävts genom F 28.5.2009/371.

2 kap

Skyldighet att anordna service och stöd

3 §

Tillämpningsområde

I detta kapitel stadgas om den service och det stöd som en kommun är skyldig att ge gravt handikappade i enlighet med 8 § 2 mom. och 9 § 2 mom. lagen om service och stöd på grund av handikapp.

4 §

Färdtjänst

Till färdtjänst jämte därtill ansluten ledsagarservice hör sådana transporter som en gravt handikappad behöver för arbete, studier, uträttande av ärenden, deltagande i samhällelig verksamhet eller rekreation eller av annan sådan orsak och som hör till det dagliga livet. (31.1.1995/102)

Transporter som hör till det dagliga livet omfattar transporter inom den gravt handikappades hemkommun eller till närbelägna kommuner.

Kommunen kan ordna transporter på det sätt som avses i 4 § lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (733/92) eller ersätta den som avses i 5 § för skäliga kostnader för tran...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.