Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Namnlag (upphävd) 9.8.1985/694

Rubriken har ändrats genom L 253/1991.

Denna lag har upphävts genom L 19.12.2017/946, som gäller fr.o.m. 1.1.2019.

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 kap

Allmänna stadganden

1 § (8.2.1991/253)

Namnplikt

Var och en skall ha ett släktnamn och ett förnamn.

Den som saknar släktnamn är skyldig att anta ett sådant. Om antagande av släktnamn gäller i tillämpliga delar vad 4 kap. stadgar om ändring av släktnamn till nytt släktnamn.

Den som saknar förnamn är skyldig att anta ett sådant enligt 6 a kap.

2 kap

Barns släktnamn

2 §

Barns förvärv av släktnamn genom födsel

Ett barn får vid födelsen det släktnamn som föräldrarna har när barnet föds, om. föräldrarna har gemensamt släktnamn.

Har föräldrarna inte gemensamt släktnamn, får barnet det släktnamn som föräldrarna anmäler såsom barnets släktnamn och som någondera av föräldrarna har när anmälan görs. Har föräldrarna gemensamt vårdnaden om ett gemensamt minderårigt barn, får barnet dock vid födelsen det släktnamn som dess syskon har.

Barns släktnamn skall anmälas till befolkningsdatasystemet inom två månader efter barnets födsel. Är föräldrarna inte gemensamt vårdnadshavare för barnet, har de eller den som har vårdnaden om barnet rätt att besluta vilkendera förälderns namn barnet skall få. (21.8.1998/617)

Barns släktnamn anmäls till den magistrat inom vars verksamhetsområde barnet har sin hemkommun eller folkbokföringskommun. Anmälan kan också göras till den församling i den evangelisk-lutherska kyrkan eller i ortodoxa kyrkosamfundet där barnet är medlem. Församlingen skall utreda att namnet är lagenligt och utan dröjsmål tillställa befolkningsdatasystemet uppgiften om namnet för registrering. (21.8.1998/617)

Har ett barns släktnamn inte anm...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.