Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om erkännande och verkställighet av utomlands givet beslut angående underhållsbidrag 8.4.1983/370

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 §

Utomlands givet beslut om underhållsbidrag gäller och skall verkställas i Finland så som i denna lag stadgas, om beslutet givits i stat som är part i den i Haag den 2 oktober 1973 ingångna konventionen om erkännande och verkställighet av beslut angående underhållsbidrag.

Genom förordning kan stadgas att beslut om underhållsbidrag som givits i annan stat än sådan som är part i den i 1 mom. avsedda konventionen gäller och skall verkställas i Finland i enlighet med denna lag.

Med avvikelse från 1 och 2 mom. ska ett beslut givet i en stat som är part i den i Haag den 23 november 2007 ingångna konventionen om internationell indrivning av underhåll till barn och andra familjemedlemmar gälla och verkställas i Finland på det sätt konventionen föreskriver. Rådets förordning (EG) nr 4/2009 om domstols behörighet, tillämplig lag, erkännande och verkställighet av domar samt samarbete i fråga om underhållsskyldighet ska dock primärt tillämpas på relationerna mellan stater som enligt artikel 1.2 i förordningen är medlemsstater. (19.4.2013/300)

Se F om erkännande och verkställighet av beslut om underhållsbidrag i vissa fall 832/1989.

2 § (10.12.2010/1080)

I Danmark, Island, Norge och Sverige givna beslut om underhållsbidrag gäller och kan verkställas trots bestämmelserna i denna lag i enlighet med den mellan Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige slutna konventionen angående indrivning av underhållsbidrag (FördrS 8/1963), om ingenting annat följer av andra stycket i artikel 69.3 i den förordning som nämns i 1 § 3 mom.

3 §

Med beslut avses i denna lag dom eller domstols eller annan myndighets beslut.

Med be...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.