Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Förköpslag 5.8.1977/608

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 kap

Allmänna stadganden.

1 §

Kommunen har förköpsrätt vid köp som gäller fastigheter i kommunen. Bestämmelser om statens förköpsrätt finns i lagen om statens förköpsrätt inom vissa områden (469/2019). (20.12.2022/1100)

2 mom. har upphävts genom L 654/1990. (16.7.1990/654)

Förköpsrätten kan utnyttjas för förvärv av mark för samhällsbyggande samt för rekreations- och skyddsändamål. (23.3.1989/289)

Utan hinder av 3 mom. har städerna Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda förköpsrätt vid köp av fastigheter i staden. (6.11.1992/990)

2 §

Med förköpsrätt avses en kommuns rätt att inlösa en såld fastighet. Då kommunen utnyttjar sin förköpsrätt (förköp) anses den, sedan förköpet slutförts, vid tidpunkten för köpslutet ha trätt i stället för den i överlåtelsebrevet angivna köparen, på de vid köpet avtalade villkoren. Säljaren kan inte åberopa ett sådant köpvillkor som han inte trots uppmaning meddelat kommunen och som kommunen inte heller annars känt till när den beslutade om utnyttjandet av förköpsrätten. Kommunen intar samma ställning som köparen i förhållande till tredje man. (12.4.1995/545)

Såsom fastighetsköp anses sådan överlåtelse av fastighet mot vederlag, vid vilken annan än fast egendom utgör huvuddelen av vederlagets värde.

Kommunen kan delge säljaren en uppmaning som avses i 1 mom. även genom att sända den med posten under den adress som säljaren uppgivit för köpvittnet eller som säljaren uppgivit i det elektroniska fastighetsöverlåtelsesystemet. Säljaren anses ha tagit del av uppmaningen den sjunde dagen efter det att handling...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.