Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om upprätthållande av ordning i kollektivtrafik 17.6.1977/472

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 §

Med kollektivtrafik avses i denna lag järnvägarnas persontrafik samt spårvägs-, metro-, och busstrafik.

Vad i denna lag är stadgat om förare skall äga motsvarande tillämpning på konduktör, kontrollör, inkasserare eller annan sådan till trafikpersonalen hörande person, till vars åligganden hör att sörja för att ordning upprätthålles i trafikmedel och som bär uniform eller uniformsmössa eller annat motsvarande tydligt kännetecken som anger hans ställning.

Se även L om kontrollavgift i kollektivtrafik 469/1979.

2 §

Passagerare får icke genom oväsen eller annars genom sitt uppträdande störa andra passagerare eller föraren. Passagerare skall åtlyda sådana av föraren givna föreskrifter som är av nöden för upprätthållandet av ordning och säkerhet.

3 §

Förare får vägra att som passagerare medtaga berusad person som på grund av våldsamt eller hotfullt uppträdande eller genom att föra oljud kan förmodas sannolikt orsaka störning.

Föraren har rätt att ur trafikmedlet avlägsna en passagerare som orsakar störning och som trots förbud från förarens sida har fortsatt med att orsaka störning. Kan passageraren inte genast avlägsnas, har föraren rätt att vid behov gripa passageraren tills det är möjligt att avlägsna honom eller henne. Passagerare är berättigade att på förarens begäran ge sådant bistånd som behövs för att avlägsna eller gripa en passagerare som orsakar störning. Föraren har också rätt att ta ett i 4 § i ordningslagen (612/2003) avsett berusningsmedel i öppnat eller öppet kärl ifrån en passagerare som intar det och som orsakar störning och trots förbud fortsä...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.