Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Byggskattelag 14.1.1977/54

Rubriken har ändrats genom L 924/1991.

I enlighet med riksdagens beslut, tillkommet på sätt 67 § riksdagsordningen föreskriver, stadgas:

1 § (14.6.1991/924)

För utjämnande av konjunkturväxlingarna skall för vissa husbyggen betalas byggskatt till staten enligt denna lag.

Statsrådet beslutar om uppbörd av byggskatt samt bestämmer den tid under vilken byggskatt skall betalas för påbörjade byggnadsarbeten (beskattningsperiod) .

2 § (14.6.1991/924)

Skyldig att betala byggskatt är den för vars räkning byggande utförs. Är de skattskyldiga flera, svarar var och en för betalningen av hela skatten.

Fria från betalning av skatten är staten och dess inrättningar, med undantag av de affärsverk som avses i lagen om statens affärsverk som avses i lagen om statens affärsverk (627/87).

3 § (14.6.1991/924)

Byggskatten är, enligt vad statsrådet bestämmer, minst 25 och högst 40 procent av byggkostnaderna.

Med byggkostnader avses utgifter som enligt lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet (360/68) dras av från skattepliktig inkomst genom årliga avskrivningar såsom utgifter för anskaffning av byggnad. Byggskatt jämte eventuella förhöjningar och tillägg anses inte som anskaffningsutgift.

4 § (25.3.1983/296)

Skattepliktigt är byggande som påbörjats under beskattningsperioden samt, om byggnadslov sökts efter det statsrådet utfärdat i 1 § 2 mom. avsett beslut, även byggande som påbörjats före beskattningsperiodens början.

Skattepliktigt är byggande som gäller följande byggnader eller lokaliteter:

1) butik och annan affärslokal, bank-, försäkringsanstalts-, resebyrå- och annan kontorslokal eller förvaltningsbyggnad och lagerutrymme för annat än industriell produktions...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.