Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om ömsesidig sjuk- och hälsovård i gränstrakt 9.6.1961/307

I enlighet med Riksdagens beslut stadgas:

1 §

Med gränstrakt avses i denna lag de kommuner, vilka hava gemensam landgräns med Sverige eller Norge.

2 § (8.7.2022/585)

En läkare som i Sverige eller Norge i en kommun vid riksgränsen innehar en ställning som motsvarar läkare i tjänsteförhållande, är berättigad att i Finland utöva läkarverksamhet i en grannkommun i gränstrakten, enligt vad som föreskrivs i denna lag och i en förordning som utfärdas med stöd av den.

3 § (27.11.1992/1077)

En läkare som är bosatt i en gränskommun i Sverige eller Norge och har privatmottagning där kan av rättsskyddscentralen för hälsovården beviljas tillstånd att i Finland utöva läkarverksamhet i en grannkommun i gränstrakten. Samma rättighet kan även beviljas en specialist som inte är stadigvarande bosatt i grannlandets gränsdistrikt, men har läkarmottagning där.

4 § (8.7.2022/585)

En läkare i tjänsteförhållande i gränstrakten ska kunna ta emot patienter från grannkommuner i Sverige och Norge samt vid behov företa sjukbesök till grannlandets gränsdistrikt.

5 §

Vid utövande av läkarverksamhet i Sverige eller Norge bör i 4 § nämnd läkare, som av vederbörande land erhållit tillstånd att verka såsom läkare i dess gränsdistrikt, tillämpa sitt hemlands taxor. På samma sätt tillämpa svenska och norska läkare, som i Finland utöva läkarverksamhet i gränstrakten, sitt eget lands taxor.

6 §

Hälsosyster och barnmorska, som tjänstgör eller är bosatt i gränsdistrikt i Sverige eller Norge, må i Finland utöva hälsosysters eller barnmorskas yrke i grannkommun i gränstrakten.

Hälsosyster och barnmorska i gränstrakten i Finland bör vid behov kunna utöva sitt yrke i Sveriges eller Norges gränsdistr...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.