Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om vissa stipendier och understöd åt författare och översättare 3.5.1961/236

I enlighet med Riksdagens beslut stadgas:

1 § (22.12.1983/1080)

Av statens medel utdelas årligen till författare och översättare, på grund av att böcker som de författat eller översatt tillhandahålls avgiftsfritt på allmänna bibliotek, stipendier och understöd vilkas totalbelopp utgör 10 procent av det belopp som under det föregående året använts för litteratur som anskaffats till allmänna bibliotek som hålls av kommunerna. (25.1.1993/64)

Av stipendiernas och understödens totalbelopp beviljas författare och översättare av skönlitteratur 90 procent samt författare och översättare av kunskapslitteratur 10 procent. Stipendier och understöd beviljas dock inte författare och översättare av vetenskapliga undersökningar, läroböcker och därmed jämförbara verk.

Stipendier och understöd kan med stöd av denna lag beviljas författare och översättare som varaktigt är eller har varit bosatta i Finland och vars litterära arbete berikar kulturlivet i Finland. (5.4.2002/249)

1 a § (7.8.2015/967)

För utdelningen av de stipendier och understöd som avses i 1 § finns en nämnd som är tillsatt av undervisnings- och kulturministeriet.

Närmare bestämmelser om nämnden och tillsättandet av nämnden utfärdas genom förordning av undervisnings- och kulturministeriet.

Omprövning av beslut om beviljande av stipendier och understöd får begäras på det sätt som anges i förvaltningslagen (434/2003).

Det beslut som meddelas med anledning av begäran om omprövning får överklagas genom besvär hos förvaltningsdomstolen på det sätt som anges i förvaltningsprocesslagen (586/1996). Över förvaltningsdomstolens beslut får besvär anföras endast om högsta förval...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.