Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry ratkaisuun

Puutteelliset hakuehdot

KVL:2022/34Ulkomainen oikeushenkilö – Kaksinkertaisen verotuksen poistaminen – Kansainvälinen verotus – Tulon kohdistaminen

Diaarinumero:VH/340/02.05.04/2022
Antopäivä:29.8.2022

Suomessa yleisesti verovelvolliset A ja B Oy olivat osana C Oy:n osakkeiden luovutusta tehneet sijoituksen alankomaalaisen D B.V:n osakkeisiin merkitsemällä STAK E:n talletustodistuksia. STAK E oli alankomaalainen sopimuksin perustettava Stichting Administratiekantoor -oikeushenkilö, jolla oli trustin kaltaisia piirteitä ja joka omisti itse itsensä. Stichting Administratiekantoor -oikeushenkilöllä ei ollut osakepääomaa, osakkeita eikä osakkaita, ja sitä johti hallintoneuvosto.

Kyseessä oleva STAK E omisti ja hallinnoi vain kyseisiä D B.V:n osakkeita. STAK E:lla ei ollut omaa pankkitiliä eikä sille syntynyt kuluja. D B.V:n osingot ja STAK E:n luovuttamien D B.V:n osakkeiden mahdollinen kauppahinta maksettiin suoraan STAK E:n talletustodistusten haltijoiden pankkitileille. Alankomaiden verotuksessa mahdollinen STAK E:n omistamille D B.V:n osakkeille maksettava osinko sekä mahdollinen D B.V:n osakkeiden luovutuksesta syntyvä luovutusvoitto verotettiin suoraan STAK E:n talletustodistusten haltijoiden tuloina.

Asiassa oli ratkaistavana A:n ja B Oy:n STAK E:n talletustodistusten perusteella saamien D B.V:n osinkotulojen sekä osakkeiden luovutuksesta mahdollisesti syntyvän tulon verokohtelu sekä D B.V:n osinkoon mahdollisesti kohdistuvan kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistaminen A:n ja B Oy:n verotuksessa.

Vaikka STAK E oli Alankomaiden lainsäädännössä itsenäinen oikeushenkilö, joka omisti kyseessä olevat D B.V:n osakkeet, esitetyn selvityksen perusteella STAK E ei kuitenkaan käyttänyt päätäntävaltaa kyseisistä osakkeista talletustodistusten haltijoille kertyvistä tuloista. Sen sijaan tulot päätyivät suoraan ja täysimääräisinä talletustodistusten haltijoiden vallintaan. Tämän perusteella, ja kun lisäksi otettiin huomioon STAK E:n verokohtelusta Alankomaissa esitetty selvitys, keskusverolautakunta katsoi, että kyseessä olevat D B.V:n osakkeista kertyvät tulot oli hakemuksessa kuvatuissa olosuhteissa luettava A:n ja B Oy:n tuloiksi luonteensa mukaisesti.

A:lle STAK E:n talletustodistusten perusteella kertyvä D B.V:n osinko verotettiin A:n tulona tuloverolain osinkoa koskevien säännösten mukaisesti, ja STAK E:n talletustodistusten perusteella A:lle kertyvä D B.V:n osakkeiden luovutuksesta syntyvä luovutusvoitto verotettiin A:n tulona tuloverolain luovutusvoittoja koskevien säännösten mukaisesti.

B Oy:lle STAK E:n talletustodistusten perusteella kertyvä D B.V:n osakkeiden luovutushinta verotettiin B Oy:n tulona ja hankintameno vähennettiin B Oy:n menona elinkeinotulon verottamisesta annetun lain säännösten mukaisesti. STAK E:n talletustodistusten perusteella B Oy:lle kertyvä D B.V:n osinko verotettiin B Oy:n tulona saman lain osinkoa koskevien säännösten mukaisesti.

Kun edellä todetusti A:n ja B Oy:n STAK E:n talletustodistusten perusteella saamia D B.V:n osinkoja käsiteltiin A:n ja B Oy:n verotuksessa osinkotuloina, keskusverolautakunta katsoi, että osingosta Alankomaissa peritty lähdevero hyvitettiin A:n ja B Oy:n verotuksessa kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta annetun lain sekä Suomen ja Alankomaiden välisen verosopimuksen osinkoa koskevien säännösten mukaisesti. Ennakkoratkaisu verovuosille 2022–2023.

Tuloverolaki 29 § 1 mom., 32 § 1 mom. ja 45 § 1 mom.

Laki elinkeinotulon verottamisesta 4 § 1 mom. ja 7 § 1 mom.

Laki kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta 1 § ja 2 §

Sopimus Suomen tasavallan ja Alankomaiden kuningaskunnan välillä tulo- ja varallisuusveroja koskevan kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi sekä veron kiertämisen estämiseksi 10 artikla ja 23 artikla

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.