Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry ratkaisuun

Puutteelliset hakuehdot

KVL:2022/32Yksi vai useampi palvelu – Arvopaperikauppa – Arvonlisävero – Liitännäinen palvelu

Diaarinumero:VH/1670/02.05.04/2022
Antopäivä:21.6.2022

Yhtiön palveluvalikoima muodostui seuraavista palveluista: neuvontapalvelut, kaupankäyntipalvelut, back office-palvelut, markkinainformaatiopalvelut ja alkuperätakuupalvelut. Asiakas saattoi vapaasti valita, mitä palveluvalikoimaan kuuluvia palveluja hän osti. Asiakkaan oli mahdollista ostaa ainoastaan yksi palvelu tai hän saattoi ostaa useamman palvelun muodostaman palveluyhdistelmän. Joissain tapauksissa myydyn palvelun sisältö vaihteli riippuen siitä, myytiinkö palvelu yksitäisenä palveluna vai yhdessä jonkin muun palvelun kanssa.

Neuvontapalvelut muodostuivat asiakkaiden johdannaissalkun hallintatoimista ja raportoinnista. Markkinainformaatiopalvelut muodostuivat hakijan julkaisemista analyysiraporteista. Alkuperätakuupalvelut sisälsivät sähkön alkuperätakuiden kaupankäyntiin liittyvät palvelut sekä alkuperätakuiden hallinnointia koskevia palveluja. Kaupankäyntipalvelu muodostui johdannaiskaupankäyntiin liittyvistä palveluista. Kaupankäyntipalvelussa yhtiö välitti asiakkaan johdannaiskaupan toteuttamista koskevan toimeksiannon kolmannelle osapuolelle. Back office-palvelut olivat johdannaiskauppojen toteuttamiseen liittyviä palveluja. Back office-palvelut muodostuivat lähinnä toteutuneiden johdannaiskauppojen nettoarvonlaskennasta ja vakuusvalvonnasta.

Yhtiön suorittamia asiakkailleen tarjoamia palveluja oli pidettävä pääsääntöisesti erillisinä ja itsenäisinä suorituksina, jolloin kunkin palvelun arvonlisäverokäsittely määräytyy erikseen ja itsenäisesti. Back office-palveluja oli kuitenkin pidettävä kaupankäyntipalvelujen liitännäisinä palveluina silloin, kun asiakas osti nämä molemmat palvelut.

Neuvontapalvelua, markkinainformaatiopalvelua ja alkuperätakuupalvelua oli pidettävä arvonlisäverollisina palveluina. Yhtiön oli suoritettava näiden palvelujen myynnistä arvonlisäveroa riippumatta siitä, myikö yhtiö palvelun asiakkaalle yksittäisenä palveluna vai yhdessä muiden palvelujen kanssa. Myös back office-palvelut olivat arvonlisäverollisia palveluja, joiden myynnistä yhtiön oli suoritettava arvonlisäveroa silloin, kun palveluja ei myyty kaupankäyntipalvelujen yhteydessä.

Kaupankäyntipalveluja oli pidettävä arvonlisäverolain 42 §:n 1 momentin 6 kohdassa ja 3 momentissa tarkoitettuna arvopaperikauppana sekä arvopapereiden välityspalveluna. Yhtiön ei ollut suoritettava arvonlisäveroa kaupankäyntipalvelusta veloitetuista vastikkeista. Myös back office-palvelut olivat liitännäisinä palveluina arvonlisäverottomia silloin, kun ne myytiin kaupankäyntipalvelujen yhteydessä.

Ennakkoratkaisu ajalle 21.6.2022-31.12.2023.

Arvonlisäverolaki 1 § 1 momentti 1 kohta, 41 §, 42 § 1 momentti 6 kohta, 42 § 3 momentti; EUT asiassa C-581/19, Frenetikexito - Unipessoal Lda

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.