Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry ratkaisuun

Puutteelliset hakuehdot

KVL:2022/24Kansainvälinen verotus – Lähdevero osingosta – Sijoitusriskin suojaus

Diaarinumero:VH/6103/02.05.04/2021
Antopäivä:29.4.2022

Hakemusasiakirjojen mukaan hakija oli ranskalainen kansainvälisesti toimiva rahoituslaitos. Hakijalla oli verotuksellinen kotipaikka Ranskassa, ja hakija oli oikeutettu Suomen ja Ranskan välisen verosopimuksen mukaisiin etuuksiin. Hakija ei harjoittanut liiketoimintaa Suomessa, eikä hakijalla ollut Suomessa kiinteää toimipaikkaa.

Hakija saattoi omistaa suomalaisten julkisesti noteerattujen yhtiöiden osakkeita sijoitusriskin suojaustarkoituksessa liittyen tarjoamiinsa strukturoituihin sijoitustuotteisiin, osakeswap-sopimuksiin ja indeksifutuurisopimuksiin. Strukturoitujen sijoitustuotteiden myynti, kaupankäynti osakeswap-sopimuksilla ja indeksifutuurisopimusten markkinatakaajana toimiminen sekä näistä sijoitustuotteista aiheutuvan sijoitusriskin suojaaminen oli hakijan tavanomaista liiketoimintaa, jota se harjoitti jatkuvasti ympäri vuoden.

Asiassa oli ratkaistavana, että voitiinko hakijan Suomesta saamiin julkisesti noteerattujen yhtiöiden osinkoihin soveltaa Suomen ja Ranskan välisen verosopimuksen 10 artiklan 1 kappaleen säännöstä tilanteessa, jossa hakija omisti kyseiset osakkeet hakemuksessa kuvatulla tavalla suojaustarkoituksessa.

Keskusverolautakunta totesi, että hakemuksessa esitetyn selvityksen perusteella hakija oli Suomen ja Ranskan välisen verosopimuksen 10 artiklan 1 kappaleessa tarkoitettu toisessa sopimusvaltiossa asuva henkilö, joka omisti osakkeet, joille kyseessä olleet osingot maksettiin. Kun hakemuksessa esitetyn selvityksen perusteella kyse ei myöskään ollut järjestelystä, jolla tavoiteltiin verosopimusetuuksia keinotekoisesti, keskusverolautakunta katsoi, että kyseessä olleista osingoista ei tullut periä lähdeveroa Suomessa, eikä asiassa ollut merkitystä sillä, että hakija omisti kyseessä olleet osakkeet hakemuksessa kuvatulla tavalla suojaustarkoituksessa. Ennakkoratkaisu ajalle 29.4.2022–31.12.2022.

Suomen tasavallan hallituksen ja Ranskan tasavallan hallituksen välillä 11 päivänä syyskuuta 1970 tehty sopimus tulon ja omaisuuden kaksinkertaisen verotuksen ja veron kiertämisen estämiseksi 10 artikla 1 kappale

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.